Η Ιστορία του Homebrewing

Homebrewing – the story

Παρόλο που στην Ελλάδα αργήσαμε πολύ να εισαχθούμε στον μαγικό κόσμο της οικιακής ζυθοποίησης δεν σημαίνει ότι είναι μία πρόσφατη ενασχόληση. Αντιθέτως, η ιστορία του homebrewing πηγαίνει αρκετά χρόνια πίσω και ήταν μάλιστα ένας από τους σημαντικότερους παράγοντες που βοήθησαν στην εξάπλωση της μπίρας ανά τον κόσμο.

 

Δεν είναι μπύρα, είναι εBEERία

Brewit

Αρχικά, πρέπει να τονίσουμε πως η οποιαδήποτε παρασκευή ποτού στα παλαιά χρόνια δεν είχε τη βιομηχανική μορφή της εποχής αλλά ήταν εν γένει μία ασχολία που γινόταν στα σπίτια. Με ελάχιστες εξαιρέσεις (π.χ. κρασί), δεν υπήρχε εμπορική αξία στα ποτά παρά μόνο στις μικρές κοινότητες που αποτελούσαν τον κλοιό του παραγωγού.

Στα μεσαιωνικά χρόνια, η παρασκευή μπίρας στα σπίτια ήταν κάτι παραπάνω από διασκέδαση ή ανάγκη για ποτό. Η μπίρα χρησιμοποιούταν ως αφέψημα για την ενδυνάμωση και την τόνωση των στρατιωτών λόγω των πλούσιων ιχνοστοιχείων που διέθετε. Με τον καιρό οι Άγγλοι brewers ανακάλυπταν νέους τρόπους να ενισχύσουν αυτό το ποτό δοκιμάζοντας διαφορετικούς τρόπους ζύμωσης με τις αφροζύμωτες μπίρες (μπίρες τύπου ale) να είναι οι πιο διαδεδομένες. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να αναφερθεί ότι τότε δεν διενεργούσαν βρασμό πριν τη ζύμωση αλλά απλά αναμίγνυαν νερό με βύνη και προσέθεταν τη ζύμη. Στη πραγματικότητα, η περίοδος  που ξεκίνησε ο βρασμός στο «μούστο» της μπίρας ήταν και η περίοδος που ο ζύθος γνώρισε την μεγαλύτερή του άνθιση. Παρατηρήθηκε ότι βράζοντας το «μίγμα» αυτό που δημιουργούταν από το νερό και τη βύνη πριν τη ζύμωση, η μπίρα κέρδιζε κάποια καινούρια οργανοληπτικά χαρακτηριστικά πρωτόγνωρα και πάρα πολύ ενδιαφέροντα.

 

Το ήξερες ότι….

 

Μπορείς να την φτιάξεις στο σπίτι σου;

 

Αργότερα με την εξέλιξη της τεχνολογίας και τη ένταξη των ατμομηχανών στην καθημερινότητα και σε συνδυασμό με την ανακάλυψη των θερμόμετρων, δόθηκε η δυνατότητα στους επίδοξους ζυθοποιούς να ελέγχουν περισσότερα πράγματα στη μπίρα τους και ταυτόχρονα να απομονώσουν και να εξαλείψουν κάποιες ανεπιθύμητες γεύσης από το τελικό προϊόν.

Αξίζει να σημειωθεί πως κάποιες νομοθεσίες που επιβλήθηκαν, όπως για παράδειγμα η ποτοαπαγόρευση το 1920 στις Η.Π.Α. δώσαν την ευκαιρία στην εξέλιξη της οικιακής ζυθοποίησης καθότι ήταν ο μοναδικός τρόπος για την κατανάλωση και σε κάποιες περιπτώσεις την (παράνομη) πώληση μπίρας. Σε κάποιες άλλες περιπτώσεις με βασική αιτία το πολύ υψηλότερο κόστος παραγωγής μπίρας έναντι άλλων ποτών (κρασί) έδωσαν χώρο στην οικιακή ζυθοποίηση να ανθίσει και να γεννηθούν μεγάλες ιδέες και ιδιαίτερα στυλ τα οποία ακολουθούνται μέχρι και σήμερα.

Μετά το τέλος της ποτοαπαγόρευσης και κάποια χρόνια αργότερα με την νομιμοποίηση της παραγωγής μπίρας και κρασιού για προσωπική χρήση, η οικιακή ζυθοποίηση εκτοξεύθηκε ως χόμπι και εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο.

Πρέπει να θυμόμαστε ότι παρότι η εξέλιξη της παραγωγής μπίρας ήρθε μέσα από δύσκολες και πολλές φορές αμφίβολες καταστάσεις, πρόκειται για μία διαδικασία με χιλιάδες χρόνια ιστορίας και παράδοσης που πλέον καλούμαστε να τιμήσουμε και να ακολουθήσουμε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *