Τι θα πρέπει να προσέχω στην παρασκευή μπύρας στο σπίτι

Καθαριότητα & Απολύμανση

Η καθαριότητα είναι η μισή αρχοντιά όπως έχουμε ακούσει άπειρες φορές. Όσον αφορά στη μπίρα που ουσιαστικά μιλάμε για έναν ζωντανό οργανισμό πρέπει να είμαστε ακόμα πιο προσεκτικοί και να κάνουμε το παραπάνω ρητό ευαγγέλιο.

 

Δεν είναι μπύρα, είναι εBEERία

Brewit

Καθαρίζοντας τον εξοπλισμό μας το βασικότερο που πρέπει να προσέξουμε είναι η εξάλειψη οποιουδήποτε υπολείμματος μπορούμε να δούμε.  Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα σφουγγάρι πιάτων σε συνδυασμό με ένα ήπιο απορρυπαντικό ιδανικά χωρίς κάποιο άρωμα. Πρέπει να δώσουμε πολύ μεγάλη προσοχή στα σημεία που είναι πιο δυσπρόσιτα όπως κάποιες γωνίες, βρυσάκια και λάστιχα τα οποία είναι πιο δύσκολο να τα δούμε. Στη συνέχεια οφείλουμε να αφήσουμε να στραγγίξουν καλά από το νερό. Όσο αναφορά στο καθαρισμό των μπουκαλιών, όταν αυτά είναι καινούρια δεν υπάρχει τεράστια ανάγκη για να χρησιμοποιήσουμε απορρυπαντικό αλλά είναι σημαντικό να τα ξεπλύνουμε από τυχών σκόνες και στη συνέχεια να τα απολυμάνουμε (βλ. παρακάτω). Όταν τα μπουκάλια μας τα έχουμε ήδη χρησιμοποιήσει πρέπει να προσέξουμε έτσι ώστε να μην μείνουν υπολείμματα μαγιάς από την προηγούμενη μπίρα μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε χρησιμοποιώντας μία βούρτσα για μπουκάλια και καθαρίζοντας σχολαστικά το κάθε ένα.

 

Προσοχή στην λεπτομέρεια

 

Τι να προσέξω…

 

Μπαίνοντας στο στάδιο της απολύμανσης είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως πάντα πρέπει να έχουμε πρόχειρα μία ποσότητα απολυμαντικού που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε άμεσα άμα χρειαστεί να απολυμάνουμε κάτι που δεν είχαμε σχεδιάσει αρχικά να χρησιμοποιήσουμε. Ο βασικός κανόνας μας πρέπει να είναι πως ότι έρθει σε επαφή με τη μπίρα μας πρέπει να είναι πεντακάθαρο και απολυμασμένο.

Αρχικά, πρέπει να φτιάξουμε το απολυμαντικό μας. Αυτό επιτυγχάνεται αραιώνοντας το απολυμαντικό https://brewit.gr/  σε νερό σύμφωνα με τις οδηγίες του προϊόντος. Στη συνέχεια βυθίζουμε στο υγρό ότι πρόκειται να χρησιμοποιήσουμε και το αφήνουμε τουλάχιστον για 2-5 λεπτά. Το απολυμαντικό που χρησιμοποιούμε στη μπίρα δεν χρειάζεται ξέπλυμα οπότε από τη στιγμή που έχει περάσει ο αναγκαίος χρόνος είμαστε σε θέση να χρησιμοποιήσουμε τον εξοπλισμό μας.

Για τα μπουκάλια ακολουθούμε την ίδια διαδικασία, βάζοντας δηλαδή μία ποσότητα απολυμαντικού υγρού στο μπουκάλι και ανακινώντας καλά έτσι ώστε να καλυφθεί όλη η επιφάνεια. Στη συνέχεια μπορούμε να επαναχρησιμοποιήσουμε το ίδιο υγρό και για τα επόμενα μπουκάλια. Παρότι δεν χρειάζεται ξέπλυμα, φροντίζουμε να έχουν στραγγίξει καλά και πρέπει να είμαστε σίγουροι ότι έχει παρέλθει ο χρόνος της επαφής με το υγρό προκειμένου να είμαστε βέβαιοι για τη σωστή απολύμανση των μπουκαλιών μας.

Η οικιακή ζυθοποίηση είναι μία θαυμάσια διαδικασία δημιουργίας και γι’ αυτό το λόγο είναι σημαντικό να θυμόμαστε πως δεν αξίζει για 10-20 λεπτά παραπάνω να κινδυνέψουμε να χαθεί ο κόπος μας λόγω κάποιας μόλυνσης που προκλήθηκε από αμέλεια ή προχειρότητα. Η μπίρα είναι ένας ζωντανός οργανισμός και οφείλουμε να του φερθούμε αναλόγως.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *